For- og baghave, terrasse og skur

Da vi elsker at sejle og derfor bruger vores somre på vandet, ønskede vi en vedligeholdelsesfri have. Læs mere om hvordan vi valgte at anlægge vores udendørsarealer her.

For-og baghave, skur og terrasse

Så nåede vi til for-og baghave, skur og terrasse. 5 dage til alt det. Hooooold nu op, sikke en opgave. Vejrguderne var desuden ikke med os, hvilket gjorde os ekstra presset i den uge. Der blev f.eks. kommenteret på at vi ikke havde malet bagsiden af hegnet fra Rødt hus, men det kunne simpelthen ikke lade sig gøre, fordi det regnede så meget. 


Havearbejde er ikke lige det vi har allermest erfaring med. Men vi startede som altid med at tage beslutninger ud fra huset og dets stil. Vi har taget alle beslutninger i hele processen med udgangspunkt i hvad der passer til huset. En anden vigtig overvejelse i forhold til haven var, at hele familien er enormt glade for at sejle, hvilket gør at vi er rigtig meget afsted i det tidsrum, hvor haven vokser og skal plejes. Vi ville derfor lave en så vedligeholdelsesfri have som muligt. 


Forhave 

Forhaven ligger foran en høj facade, hvor der er mønstre i murstene, som vi gerne ville fremhæve og komplimentere. Det ville vi gøre ved at plante nogle træer i haven, for at få noget højde på, som går godt sammen med den høje facade. Vi ville rigtig gerne have haft fat i Rødbøg, da det er en sønderjysk tradition og den ville passe perfekt ind til huset i Sønderborg. Det var desværre ikke muligt at skaffe Rødbøg, så vi valgte 6 stk. rød blomme i stedet. Når træerne vokser til og kronen spreder sig, var tanken at klippe dem til en “stylte hæk”. Så vil den nærmest se ud som en rød rektangulær kasse på stylter. 

Mønsteret i murstenene ligger med vandrette striber. Det ville vi forsøge at spille op til med fliserne i samme bredde som indgangsdøren. 

Forhaven ligger på nordsiden af huset. Det vil sige, at under køkkenvinduet er der næsten ingen solstråle der kan nå ned, så her valgte vi at plante 6 stk. buksbom, som med tiden skal klippes i en lav firkantet hæk.

Vi valgte at lægge 2 stk. 30x60 fliser i bredden og med nogenlunde samme afstand imellem. Herefter er der 30x120 fliser. Meningen var så at der skulle være samme mål (30x120) med græs imellem hver flise. Dette var desværre ikke muligt, da man skal kunne køre op til indgangen med kørestol/båre. Så kompromiset blev et mellemrum med 10x120 græs. Det gav en lidt underlig gangrytme, hvilket dommerne også lagde mærke til :) Men sådan nogle ting sker jo, når man lige skal justere lovkrav, ønsker og tid. 


Skuret

Der var desværre ikke tid til at vise skuret i programmet, men det skal I da ikke snydes for :) Det var dog ikke der vi lagde vores kræfter. Vi ville ikke bruge alt for meget af vores energi på skuret. Vi mener ikke, at et skur skal “indrettes”. Et skur skal være funktionelt og kunne bruges til det man nu bruger et skur til. Vi vil gerne bruge vores skur til at slibe plæneklipperen, spraymale krukker, opbevarer værktøj og kigge på side 9 piger, høhø ;) Her kan Jørgen søge tilflugt, når der bliver lidt for meget lyserød inde i huset. 

Skuret blev lavet med en bordplade, som vi lavede af toppladen fra den russiske kampvogn fra Birks værelse. Den plade er SÅ solid og robust, at ingenting kan ødelægge den. Heller ikke når hammeren ikke lige gider at høre efter. 

Herudover brugte vi nogle hylder, som vi også havde tilovers fra Birks værelse. Vi lavede også nogle bøjler til drengenes våddragter. Dejligt funktionelt skur - lige som det skal være. 


Terrassen og baghave

Terrassen ville vi bygge af træ, som bliver malet sort som carporten. Her ville vi også lave en pergola til at skabe rum på terrassen, klæde facaden og give mulighed for at sætte et sejl op som tag, sammen med vinplanter som slynger sig op ad pergolaen. Hvis nogen har fulgt med på Instagram, så kunne I se, at vi hvert år laver vores egen vin med vores egne druer. Det er en god og sjov familietradition, som vi ville elske at viderebringe i huset i Sønderborg. 

Lige foran terrassedøren lavede vi et højbed med lavendler til at holde hveps og bier væk fra Jørgen. Dem kan han nemlig ikke tåle at blive stukket af. Bedet giver også et rigtig fint udtryk, når man kigger fra køkkenet gennem spisestuen og fra stuen ud på terrassen. 

Rundt om terrassen skal der være græsplæne, en bøgehæk som lukker for pergolaens ene side og en hæk ud fra hushjørnet. Begge hække skal hjælpe med at skærme for vind og susen rundt om hjørnerne. 

Vi planter også 3 rød blomme træer i skellet mod naboerne i syd. Både for at skærme for indkig, men også med samme tanke som forhaven, hvor vi på sigt gerne vil have en rød hæk på stylter for at give rum i haven og en balance op ad den høje facade. 

Vi brugte ret meget tid på at prøve at få fat i et brugt sejl fra en sejlbåd, som vi gerne ville have spændt ud over pergolaen. Det lykkedes desværre ikke, så vi endte med at købe et sejl i byggemarkedet. Dog blæste det så meget på afleveringsdagen, at det var umuligt at få sat op. Vi indrettede terrassen med et bord, 4 stole og en lille kommode fra genbrug. Vi købte derudover også to lounge stole med tilhørende lammeskind. Og sidst men ikke mindst, fandt vi den grimmeste lysekrone på Nybyggervej, som vi upcyclede ved at spraymale den gul og montere en led lyskæde. Vi synes at den blev rigtig fin og tilføjede noget sjovt og unikt til terrassen. Under spisebordet lagde vi et grønt firkantet tæppe med et afrundet hjørne. Det er i øvrigt første gang at buer kommer i spil i blåt hus, men ikke sidste gang ;)